HOME > Met de hond thuis > Hondendagboek

Column: De hond van mijn leven

De hond die mijn leven veranderde

September 2008. We hadden al lang besproken dat we een hond wilden hebben, maar toch kwam het besluit impulsief. We wilden een herplaatser: een lieve, actieve hond, niet bang voor wat modder en regen en zeker niet bang voor een knuffel. Het was vrijdagmiddag 18 september 2009. Na mijn werk ben ik naar Heerlen gereden om een hondje te bekijken. Een border collie.
Na aankomst in Heerlen bleek deze hond bang te zijn voor mannen, neurotisch gedrag te vertonen (rondjes rennen en overal piesen) en gewoon geen klik te vertonen. Op naar het volgende adres: Lunteren. En daar troffen we haar. Op een boerenerf, ver achteraf, liep ze rond, tesamen met haar ouders. Vol enthousiasme kwam ze op ons afgedenderd. Een aandoenlijk Labrador-koppie en een even aandoenlijk wit vlekje op de borst. Alle rationele gedachtes waren verdwenen. Volledig van de kaart is het besluit om Jacky op te nemen in ons gezin (van 2 personen) genomen. Dezelfde avond nog hebben we allerlei riemen, benches, kussen, speeltjes, knuffeltjes, voerbakken en eten gekocht. Op de terugweg naar huis was het volle maan en hebben we besloten haar Luna te noemen. Luna is 5 maanden oud, 18kg zwaar en een zwarte Labrador met witte vlek.
Het is bijzonder als je beseft hoe een hond je leven verandert. Alles draaide om haar. We werden lid van hondenclubs, lazen boeken vol met informatie, bedachten tientallen spelletjes om te doen en besloten haar goed op te voeden. De auto werd aangepast met dekens en hondengordels. De tent waarmee we gingen kamperen was niet groot genoeg, dus moest er een nieuwe komen. Die paste niet in de auto, dus moest er een dakkoffer komen.Om dit geheel te testen moesten er kampeerweekendjes gepland worden; een eerste al vroeg in het seizoen naar Noord-Frankrijk, een tweede op de camping van familie.
Luna achter in de auto
Na verloop van tijd is de auto groter geworden, is er een huis met grote tuin bijgekomen, zijn we zeer vaak met Luna op vakantie geweest en is er een tweede hond bijgekomen. Nog altijd is Luna één van de beste dingen die ons is overkomen. Besef waar je aan begint: een hond kun je meer liefhebben dan ze kapot kan maken!
Samen met Luna, hoog in de bergen. Onze favoriete activiteit

Lees eerdere verhalen uit deze reeks