Met de hond in het openbaar vervoer

Je hond meenemen in het openbaar vervoer kan erg handig zijn, maar ook heel erg leuk. Ook voor de socialisatie voor een jonge pup is het reizen in het openbaar vervoer een goede oefening. Bedenk maar eens wat er dan allemaal te zien, horen, ruiken kortom te beleven valt. Op deze pagina vind je wat algemene informatie over het reizen in de trein of bus/tram en vervolgens zijn hier ook de algemene voorwaarden m.b.t. het meenemen van een hond van de verschillende vervoerders te vinden. Tot slot worden er wat tips gegeven over het reizen met je hond in het openbaar vervoer.

Met de hond in de trein…

In Nederland mag je je hond meenemen in de trein, Hiervoor gelden wel enkele algemene regels:
»De hond mag geen overlast veroorzaken, de NS kan je verplichten om samen met je hond de trein of het station te verlaten als de hond naar hun oordeel gevaarlijk, lastig of hinderlijk is.
»Je hond moet (kort) aangelijnd zijn in de trein.
»Een kleine hond mag gratis mee in de trein als het dier in een tas, mand of op schoot gehouden wordt. (de hond mag dan geen zit- of staanplaats in beslag nemen en valt onder de ‘handbagage’)
»In andere gevallen moet je een dagkaart hond kopen. Dit kaartje kun je net als je eigen vervoersbewijs kopen bij de kaartautomaten of bij het loket. De dagkaart hond kost 3 euro ongeacht je bestemming.
»Als je een NS- of OV-Jaarabonnement heeft, mag je één hond gratis meenemen.
Bekijk hier de de Algemene Voorwaarden van verschillende vervoerders over het meenemen van je hond in het openbaar vervoer.
met de hond in het openbaar vervoer, foto van wikimedia

Met de hond in de bus/tram….

Meestal mag je hond gewoon mee in de bus of tram in Nederland. Het is echter de chauffeur die beoordeelt of de hond mee kan. Als de bus bijv. te vol is, of de chauffeur vermoedt dat het te gevaarlijk is of overlast veroorzaakt kan je geweigerd worden. Meestal is het zo dat je een gereduceerd tarief betaalt voor je hond. Met een OV-jaarabonnement mag je één hond gratis meenemen.

Bekijk hier de de Algemene Voorwaarden van verschillende vervoerders over het meenemen van je hond in het openbaar vervoer.

 

Tips over het reizen met je hond in het openbaar vervoer

Laat je hond goed uit van te voren
Klinkt logisch, maar toch. Zwemmen of lekker modderen daarbij is natuurlijk niet zo handig. Een hond die lekker moe is, zal ook rustiger gaan liggen.
Zorg dat je hond van tevoren gegeten en gedronken heeft.
Zo voorkom je bedelgedrag of onrust. Vooral als het warm is of als je een lang stuk reist, is het slim om ook wat te drinken mee te nemen. Een botje of andere snack kan ook handig zijn. Hiermee kun je een wat angstige hond wat afleiding bieden, belonen voor goed gedrag en jehond hoeft niet de hele vloer af te snuffelen, hij/zij is lekker bezig.
Zorg dat je het netjes achterlaat.
Voorkom modderpoten en mochten er ongelukjes gebeuren, ruim het netjes op en zorg dat anderen er geen of zo min mogelijk last van hebben. Zorg ook dat je iets bij je hebt om snel wat op te kunnen ruimen, zoals een doekje, (poep)zakje of papieren zakdoekjes, dan kun je snel handelen mocht er een ongelukje ofzo gebeuren.
Kies een ruime en strategische zitplaats (als je de keus hebt tenminste).
Bij de zitjes met 4 stoelen in de trein is er wat meer ruimte op de vloer waar je hond lekker kan zitten of liggen. Een hond midden in het gangpad of voor de ingang is natuurlijk ook niet zo handig. De portaaltjes tussen de coupés met klapstoeltjes bieden ook wat meer ruimte voor mensen met honden. Voordeel hiervan is dan je ook niet langs veel ander mensen heen hoeft. In deze portaaltjes hoor je vaak wel wat meer (sis-, piep- en kraak-) geluiden met name voor wat angstige honden kan dit soms wat lastiger zijn. Zo leren ze echter wel meteen hiermee om te gaan. Als je onderweg verschillende stations passeert besef dan wel dat er op deze plaats regelmatig mensen in- en uitstappen en de deuren open en dicht gaan.
Een goed begin is het halve werk.
Het is handig als je hond bekend is met het reizen in het openbaar vervoer. Voor een pup is het een goede socialisatie oefening. Er kan zo kennis gemaakt worden met veel andere mensen, geluiden geurtjes enz. Als je hond nog geen ervaring heeft met het reizen in het openbaar vervoer en je bent van plan om binnenkort een reis te maken. Oefen dan eerst een keer; het liefst buiten de spits, zodat de hond op een rustige manier kan ervaren dat het zo samen op pad gaan heel leuk is.

Geef een reactie