Sporten met de hond

Sporten met de hond is geweldig. De meeste honden houden van beweging en zijn graag met hun baasje in de weer. Of het nu wandelen, hardlopen, fietsen, zwemmen of steppen is: je kan het vrijwel iedere hond aanleren. Uiteraard is er een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden:

  • De hond moet het leuk vinden
  • Iedere actviteit moet opgebouwd worden
  • Bij warm weer mag je hond niet sporten (zwemmen uitgezonderd)! Honden kunnen niet zweten en hebben dus veel sneller last van de warmte dan mensen
  • Er moet voldoende drinkwater ter beschikking zijn
  • De hond mag niet net hebben gegeten

    De hond moet het leuk vinden

    Een eerste vereiste is het plezier van de hond. Als je hond geen zin heeft om mee te rennen langs de fiets, dan zal hij dit ook niet graag doen en derhalve de boel traineren. Stop met fietsen: sporten gaat immers om de ontspanning! Als je de boel forceert zal de hond de volgende keer met nog meer tegenzin meegaan en uiteindelijk helemaal weigeren of zelfs bang worden voor de fiets (of enig ander voorwerp waarmee hij deze associatie heeft).

    Iedere activiteit moet opgebouwd worden

    Een mens rent ook niet direct 10km hard achter elkaar: verwacht dit dus ook niet van je hond. Honden hebben van nature weliswaar de aanleg om een enorm uithoudingsvermogen op te bouwen, maar ze beschikken hier niet automatisch over. Ook is het zo dat de bouw van een hond niet geschikt is om op een hoog tempo heel lang te lopen. Vermijd dit dus: fiets of ren niet te hard. Zodra de hond moet galopperen om mee te komen, dan ga je te hard. Indien het mogelijk en verantwoord is, kun je de hond het beste los mee laten rennen. Zo kan hij lekker snuffelen en zijn eigen tempo bepalen: soms blijft hij iets achter, soms rent hij een stuk vooruit. Hoe vreemd dit voor ons ook lijkt, op deze manier houden ze het veel langer vol! Nog belangrijker: zo blijft het ook veel leuker voor ze!

    Bij warm weer mag je hond niet sporten

    Honden verliezen hun lichaamswarmte via het ademen en de voetzooltjes. Dit is uiteraard minder effeciënt dan bij mensen. En hier moet je rekening mee houden. Algemeen kun je stellen dat temperaturen boven de 20°C te hoog zijn om te sporten met de hond. Een kleine nuance hierin is noodzakelijk: bij 18°C en een luchtvochtigheid van 90% heeft een hond meer moeite om zichzelf te koelen dan bij 22°C en een luchtvochtigheid van 10%. Ook is een en ander afhankelijk van het ras: een Rhodesian Ridgeback (die van oorsprong uit Afrika komt) heeft een dunne vacht en is gefokt op prestaties bij warm weer. Hier lijnrecht tegenover staat de Alaskan Malamute en Siberische Husky: zij zijn gefokt op activiteiten bij extreem lage temperaturen. Een goede methode om te zien of je hond het te warm heeft, is kijken naar de tong. Wanneer deze extreem ver uit de bek hangt (of zelfs dreigt de grond te raken) is het te warm. Let dus goed op je hond en stop altijd bij twijfel.
    Een alternatief bij warm weer is natuurlijk zwemmen: hierdoor koelt de hond goed af en krijgt toch veel beweging.

    Er moet voldoende drinkwater ter beschikking zijn

    Zorg dat er bij een tussenpauze of op het einde van de training water aanwezig is. Zeker bij een training bij warmer weer of extreme koude kan er zeer veel water verdampen door de ademhaling. Als de hond niet voldoende vocht in zijn lichaam heeft werken de diverse lichaamsfuncties (waaronder koeling) duidelijk minder effectief. Dit kan levensgevaarlijk zijn.

    De hond mag niet net hebben gegeten

    Bij een volle maag loopt het niet lekker: dit zal vrijwel ieder mens al weleens hebben ervaren. Bij honden is er echter nog meer aan de hand: door de bouw van het lichaam is het mogelijk dat een volle maag gaat draaien. Deze maagtorsie knelt hiermee de ingang en uitgang van de maag af waardoor er niets in en uit kan. Door de ophoping van gassen in de maag en het mogelijk meedraaien van de milt is dit levensgevaarlijk. Maagtorsies bij honden komen zelden voor bij kleine honden en vrij frequent bij grote rassen. Enkele rassen worden zelfs preventief geopereerd om een maagtorsie te voorkomen.
    Een acute maagtorsie is in vele gevallen dodelijk in korte tijd. Zorg dat je de symptomen herkent:

  • Frequent braken zonder resultaat
  • Opgezette buik (links achter de borstkas)
  • Onrust bij de hond of juist extreme kalmte, loom, slap.
  • Bel altijd DIRECT de dierenarts. Overleg met hem waar de dichtstbijzijnde dienstdoende dierenarts is en ga daar direct heen. Laat hem de dienstdoende dierenarts waarschuwen, zodat je hier zelf geen tijd aan hoeft te besteden.Disclaimer: wij zijn geen dierenarts, fysioloog of kynoloog. Onze teksten zijn geschreven op basis van eigen ervaringen en literatuur.

 

Geef een reactie